Photobucket Photobucket


My Blog List

Isu HX/HE mengundang kontroversi di UKM KLMenyentuh isu HX/HE yang diperkenalkan pada sesi ini, Gabungan Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (GMUKM) melihat walaupun objektif subjek ini diwujudkan adalah murni, namun pelaksanaannya terhadap mahasiswa UKM dilihat agak membebankan. Hal ini lebih dirasai mahasiswa daripada Kolej Tun Syed Nasir (KTSN), UKM KL yang perlu ke Bangi setiap kali sesi HX dijalankan.

Untuk rekod, para mahasiswa UKM KL perlu hadir ke Bangi sekurang-kurang sebanyak 9 kali sesi untuk sesi kepimpinan, sukan dan kebudayaan.

Saudara Hafiz, pelajar tahun satu dari Fakulti Pergigian ketika ditemui Wartawan GMUKM melahirkan rasa kurang senang dengan sistem yang diperkenalkan. Menurut beliau, masa belajarnya di hujung minggu terpaksa dikorbankan di atas jalan raya sahaja semata-mata untuk hadir ke sesi kokurikulum di Bangi.

" Senior-senior saya beritahu, sistem di zaman diaorang lebih senang dan 'tak complicated macam yang saya perlu tempuhi sekarang ni. " luah beliau dengan nada kesal.

" Yang lebih saya kesalkan, sehingga kini kami tidak diberitahu sistem permarkahan bagi aktiviti kokurikulum kami ini. Setiap kehadiran aktiviti dikatakan ada markah, tetapi kami tidak tahu berapa markahnya. Malah kami sekarang rasa diperbodohkan sebab setiap minggu (aktiviti yang dijalankan) sekadar hadir mendengar briefing saja. Rugi masa kami di sini saja!"

Wartawan GMUKM cuba membuat temujanji dengan pihak PPP untuk mendapatkan penjelasan berkenaan isu ini tetapi sehingga kini pihak PPP enggan menemui dengan pihak Gabungan Mahasiswa.

Gabungan Mahasiswa amatlah mengharapkan bahawa sebarang aduan,permasalahan, cadangan dan kritikan membina daripada pelajar dapat diajukan kepada kami dan pihak pentadbiran untuk kebajikan dan kesejahteraan kita bersama.

Posted by SiswaLaNie on 3:58 PM. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Photobucket

0 comments for Isu HX/HE mengundang kontroversi di UKM KL

Leave commentRecent Entries

Recent Comments

Photo Gallery