Photobucket Photobucket


My Blog List

PRK GALAS : 4 siswa di tahan

GUA MUSANG 30 Okt : Empat anggota Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS) termasuk Pengerusi Majlis Politik Nasional, Syukri Razak dan Ketua Penerangan GAMIS, Mohd Yusof Hadhari ditahan polis sewaktu bertemu dengan masyarakat di kawasan bandar di sini.

Pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM), Mohammed Abdullah Sha'ani berbual dengan empat mahasiswa dari GAMIS iaitu (dari kiri) Muhammad Syahrul Deen Ahmad Rosli, Mohamad Rijaludeen Mohamad Anwar, Ahmad Syukri Abdul Razab dan Mohd Yusof Hadhari Saidon selepas memberikan keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah Gua Musang, Sabtu malam.
Menurut maklumat awal, Syukri bersama tiga yang lain iaitu Mohd Yusof Hadhari, Mohd Sharuldin dan Mohd Rijalludeen ditahan mengikut Seksyen 15(3) Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU).

Keempat-empat mereka dibawa ke Ibu Pejabat Daerah (IPD) Polis Gua Musang bagi membantu siasatan.

Jurucakap GAMIS, Ahmad Shukri Kamarudin ketika dihubungi berkata, dalam kejadian kira-kira pukul 1.30 petang itu, kumpulan berkenaan didatangi anggota polis berpakaian preman dengan mendakwa menerima aduan berhubung aktiviti mereka yang dianggap 'pengacau' di kawasan berkenaan.

"Anggota polis berkenaan mendakwa mereka menerima laporan daripada PAS dan Barisan Nasional (BN) serta penduduk setempat yang tidak senang dengan kehadiran kami di sini.

"Kami diberitahu bahawa pengadu-pengadu berkenaan menganggap kita sebagai 'pengacau' di kawasan ini," katanya.

Bagaimanapun Shukri berkata pihaknya musykil kerana polis tidak mempunyai bidang kuasa untuk menahan mahasiswa menggunakan AUKU.

"Polis tak ada kuasa nak tahan guna AUKU melainkan menerima arahan daripada Timbalan Naib Canselor universiti," katanya.

Ketua Penerangan Gamis Pusat, Mohd Yusof Hadhari Saidon, berkata "Sebenarnya risalah yang kami edarkan tidak ada unsur politik pun cuma mengajak penduduk di Galas ini untuk keluar mengundi pada 4 November ini.

“Dalam risalah yang diedarkan tidak menunjukkan kami sokong mana-mana parti,” katanya ketika dihubungi malam ini.

GAMIS menggerakkan seramai 200 anggotanya di Galas bermula hari ini sempena pilihan raya kecil kawasan berkenaan bagi menerangkan kepada rakyat mengenai kepentingan rakyat untuk turun mengundi dan membuat pilihan yang tepat.

Posted by SiswaLaNie on 10:39 AM. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Photobucket

0 comments for PRK GALAS : 4 siswa di tahan

Leave commentRecent Entries

Recent Comments

Photo Gallery