Photobucket Photobucket


My Blog List

Ketidakadilan pilihan raya jatuhkan lagi demokrasi kampus

SUARAM mengutuk proses pilihanraya kampus tahun ini yang penuh dengan tidak ketidakadilan, keganasan, dan jenayah di mana berlaku beberapa kes keganasan seperti kain rentang pro-Mahasiswa dibakar, kereta dirosakkan dengan cat serta terdapat calon pilihanraya kampus yang disyaki diculik pada 20 Februari.

SUARAM berasa amat tidak puas hati terhadap pihak universiti yang gagal memastikan pilihan raya kampus dilangsungkan dengan lancar dan adil serta memastikan keselamatan calon dan mahasiswa dijamin.


Pilihanraya kampus sepatutnya dilihat sebagai proses demokrasi di mana mahasiswa menpraktikkan hak sebagai mahasiswa untuk bertanding dan mengundi dalam pilihanraya kampus.

Setiap kali apabila berlangsungnya pilihan raya maka akan wujud isu penindasan dan ketidakadilan dalam proses tersebut malah pihak universiti bukan sahaja tidak mengambil tindakan serius untuk menyelesaikan isu tersebut tetapi membenarkan ia berlaku dalam kampus dan pihak universiti dilihat lebih memihak kepada kumpulan mahasiswa yang pro-Aspirasi.

SUARAM amat kecewa terhadap institusi pengajian tinggi awam (IPTA) yang bukan sahaja tidak menegakkan demokrasi kampus malahan dikawal oleh pihak pemerintah Barisan Nasional.

SUARAM ingin menuntut penjelasan dari pihak Universiti mengenai tindakan yang diambil untuk menangani isu-isu penindasan dan ketidakadilan yang kian berlaku dalam kampus terutama kampus Universiti Malaya(UM), Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Sains Malaysia(USM).

Terutamanya kes kehilangan calon Pro-M iaitu Mastura Abu Bakar yang berlaku pada 20 Februari dan ditemui pada waktu tengah malam di Bangi dan kebakaran kain rentang yang berlaku di kampus UM serta USM.

Kami berpendapat bahawa pilihanraya sepatutnya dikendalikan dengan bebas, adil dan telus. Autoriti mahasiswa dan kampus demokrasi perlu ditegakkan dengan tiadanya campur tangan politik dalam pentadbiran kampus.

Isu-isu yang berlaku dalam pilihanraya kampus akan menjatuhkan kualiti dan kedudukan IPTA malah ia menunjukkan taraf demokrasi kampus yang masih tersekat dan dikawal oleh pihak kerajaan pemerintahan.

*Kenyataan oleh Yap Heng Lung selaku penyelaras SUARAM (Suara Rakyat Malaysia, NGO hak asasi manusia) 

Posted by SiswaLaNie on 9:27 PM. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Photobucket

0 comments for Ketidakadilan pilihan raya jatuhkan lagi demokrasi kampus

Leave commentRecent Entries

Recent Comments

Photo Gallery